Μένουμε σπίτι και περνάμε ωραία φτιάχνοντας ένα λαχταριστό cheesecake! Και μάλιστα το αυθεντικό νεουρκέζικο, όχι ελληνικές παραλλαγές! Τέλειο γλυκό για να το φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά, καθώς είναι εύκολο στην προετοιμασία. Ένας ακόμα λόγος να το φτιάξουμε τώρα που είμαστε σπίτι, είναι ότι χρειάζεται εεε…3 ώρες ψήσιμο! Πότε άλλοτε θα έχουμε τέτοια ευκαιρία; Και όταν τελειώσουμε, ας μην ξεχάσουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια των παιδιών στο πλύσιμο των μπολ!

Μερικά μυστικά: 

  • Το μυστικό του τέλειου cheesecake βρίσκεται στο σωστό ψήσιμο, ώστε η επιφάνειά του να είναι ομοιόμορφα ψημένη, χωρίς σκασίματα και καψίματα, ενώ το εσωτερικό του συμπαγές αλλά όχι στεγνό! Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε το πολύωρο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία!
  • Το cheesecake είναι ακόμα καλύτερο την επόμενη μέρα! Αν μπορείτε να κρατηθείτε, σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

ΣΥΝΤΑΓΗ

Cheesecake Νέας Υόρκης (για 12-16 μερίδες)

 Για τη βάση: 

  • 6 μπισκότα ολικής άλεσης, τύπου digestive
  • 1/3 κούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι
  • 7 κ. σούπας λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα:

  • 1 κιλό τυρί κρέμα
  • 6 αβγά L ολόκληρα
  • 2 κρόκοι αβγών L
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • 1/3 κούπας sour cream (η στραγγιστό γιαούρτι)
  • 2 κ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη βάση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.
  2. Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι ώσπου να γίνουν σκόνη.  Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε ξανά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ώσπου το μίγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
  3. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23cm με αποσπώμενο πάτο, απλώνουμε το μίγμα και το στρώνουμε σε ομοιόμορφο πάχος. Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα για 10-15 λεπτά, ώσπου να αποκτήσει χρυσό χρώμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα:

  1. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100ºC.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη (τη ρίχνουμε σε 2 δόσεις) και το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη sour cream, τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 ακόμα λεπτό. Προσθέτουμε  δύο δύο τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά ακόμα.
  3. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα της βάσης και περιμένουμε 10 λεπτά, ώστε οι φουσκάλες που πιθανόν δημιουργήθηκαν στην κρέμα να ανέβουν στην επιφάνεια. Τις σκάμε με ένα πιρούνι αν χρειάζεται.
  4. Ψήνουμε στους 100ºC στην κάτω σχάρα για 3 με 3,5 ώρες. Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής: μόλις το κέντρο του cheesecake φτάσει 75ºC βαθμούς, είναι σχεδόν έτοιμο! Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 250ºC και ψήνουμε το γλυκό στην ψηλότερη σχάρα για 5-10 λεπτά ακόμα, ώσπου η επιφάνειά του να ροδίσει.
  5. Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει καλά. Το τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
  6. Βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο 3ο λεπτά πριν σερβίρουμε. Ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε κομμάτια με μαχαίρι που το έχουμε προηγουμένως βυθίσει σε ζεστό νερό. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με μαρμελάδα της προτίμησής μας  ή φρέσκα φρούτα!