Ένα πολύ εύκολο κέικ μπανάνας που φτιάχνεται γρήγορα και αξιοποιεί τις μαυρισμένες μπανάνες που κανείς δεν θέλει να φάει! Όσο πιο ώριμες οι μπανάνες τόσο πιο γλυκό και αρωματικό θα γίνει το κέικ μας. Για αυτό προτιμήστε μπανάνες που η φλούδα τους έχει μαυρίσει καλά και η σάρκα τους σχεδόν λιώνει όταν τις σφίγγεις. Μπορείτε να το φτιάξετε στο χέρι ή με μίξερ ενώ εύκολα μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιο υλικό που σας λείπει (πχ αντί για γάλα αγελάδας να βάλετε γάλα σόγιας ή αντί για μαύρη ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας). Προσθέτοντας κομματάκια σοκολάτας και τριμμένους ξηρούς καρπούς δίνουμε ακόμα περισσότερη νοστιμιά στο κέικ μας! Μια πολύ καλή ιδέα για σνακ στο σχολείο ή το γραφείο που δεν θα αφήσει κανένα παραπονεμένο!

ΣΥΝΤΑΓΗ

Κέικ Μπανάνας

Υλικά:

  • 125 γρ. λάδι φυτικό της επιλογής σας (ελαιόλαδο, καρύδας, ηλιέλαιο, λιωμένο βούτυρο κ.ο.κ.)
  • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1/4 κούπας γάλα της επιλογής σας
  • 1 κ. γλυκού βανίλια
  • 3 μέτριες μπανάνες, ώριμες
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλυκού σόδα
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια ή/και κομματάκια σοκολάτας

Προαιρετικά: 1 μπανάνα κομμένη κατά μήκος για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Βουτυρώνουμε ή στρώνουμε λαδόκολα σε μια παραλληλόγραμμη φόρμα 20×12 εκ.
  2. Λιώνουμε καλά τις μπανάνες με ένα πιρούνι. Μπορούμε αν προτιμάμε να αφήσουμε μερικά κομματάκια μπανάνας.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι και τη σόδα.
  4. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά (με το χέρι ή με μίξερ) τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το γάλα, το λάδι και τις λιωμένες μπανάνες.
  5.  Ρίχνουμε το μίγμα των υγρών στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας ή/και καρυδιών.
  6. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα. Προσθέτουμε την μπανάνα που έχουμε κρατήσει για γαρνίρισμα κομμένη κατά μήκος.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά ( ή ώσπου το κέικ να μην αφήνει ίχνη τρυπώντας το με οδοντογλυφίδα).