Δεν είναι μόνο όμορφες στην όψη, με τα ζωηρά πορτοκαλιά και κίτρινα χρώματά τους και τα διαφορετικά σχήματα. Οι κολοκύθες αποτελούν τον ιδανικό καμβά πάνω στον οποίο αναδεικνύονται τα μπαχαρικά του φθινοπώρου! Η απαλή τους γεύση τις κάνει εξαιρετικές βάσεις για να φτιάξουμε γευστικά πιάτα, γλυκά ή αλμυρά.  Στην ελληνική κουζίνα, η γλυκιά κολοκύθα ήταν πάντα αγαπητή, πρωταγωνιστώντας κυρίως σε πίτες. Σήμερα ταξιδεύουμε πέρα από τον Ατλαντικό και φτιάχνουμε μια γλυκιά τάρτα με κολοκύθα (pumpkin pie) που μοσχοβολά φθινοπωρινά αρώματα!

Μερικά χρήσιμα tips

Αν έχετε δοκιμάσει να ξεφλουδίσετε γλυκιά κολοκύθα, σίγουρα θα δυσκολευτήκατε καθώς η φλούδα της είναι αρκετά σκληρή. Ο πιο εύκολος τρόπος να πάρουμε τη σάρκα της κολοκύθας χωρίς να ταλαιπωρηθούμε, είναι να την κόψουμε στη μέση, να αφαιρέσουμε με ένα κουτάλι τα σπόρια και να τη βάλουμε στο φούρνο στους 200ºC, μέχρι να η σάρκα να μαλακώσει. Έπειτα πάλι με ένα κουτάλι αφαιρούμε πολύ εύκολα τη σάρκα, την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη και μπορούμε για να τη χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη ζύμη και τη γέμιση μερικές μέρες πριν. Αν όμως δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε τη ζύμη της τάρτας, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη ή  να τρίψετε μπισκότα στον πολυκόφτη με λίγο βούτυρο και να φτιάξετε μια γρήγορη βάση τύπου cheesecake. Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε τελείως την βάση και να ψήσετε την γέμιση της τάρτας σε μικρά ατομικά φορμάκια.

Γλυκιά τάρτα με κολοκύθα (pumpkin pie)

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση:

  • 1 ¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κ. γλυκού αλάτι
  • 150γρ. βούτυρο
  • 3-4 κουταλιές παγωμένο νερό

Για την κρέμα κολοκύθας:

  • 5 κούπες πουρέ κολοκύθας
  • 3 μεγάλα αβγά και 2 κρόκους
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα γάλα πλήρες
  • 3/4 κούπες ζάχαρη
  • 1/4 κούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ. γλυκού βανίλια
  • 1 κ. γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την βάση:

  1. Σε πολυκόφτη βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτουμε σε κομμάτια το βούτυρο. Τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα, ώσπου το αλεύρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
  2. Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ και προσθέτουμε 3 κουταλιές νερό. Με γρήγορες κινήσεις ζυμώνουμε τη ζύμη και προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά νερού αν χρειαστεί. Καλύπτουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και περιμένουμε να μαλακώσει λίγο. Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου 23εκ. Απλώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, καλύπτουμε με λαδόχαρτο και κάποιο βάρος (πχ ρύζι ή φασόλια) και ψήνουμε στους 180ºC για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάρη και το λαδόχαρτο και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Για την κρέμα κολοκύθας: 

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα αβγά και τους κρόκους και τη βανίλια.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε τον πουρέ κολοκύθας, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  3. Ανακατεύοντας συνεχώς με γρήγορε κινήσεις, μεταφέρουμε κουταλιά κουταλιά τον πουρέ κολοκύθας στο μίγμα με το γάλα και τα αβγά.

Για την τάρτα:

  1. Αδειάζουμε την κρέμα στην ψημένη βάση τάρτας και ψήνουμε στους 170ºC για 30-40 λεπτά η ώσπου οι άκρες της τάρτες να σταθεροποιηθούν.  Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.