Αν έχεις όρεξη για γλυκό αλλά αποφεύγεις τη ζάχαρη, τότε φτιάξε αυτή την κρέμα βανίλιας! Μόνο με 4 υλικά,  η κρέμα αυτή φτιάχνεται με ερυθριτόλη αντί για ζάχαρη. Αν δεν την γνωρίζεις, η ερυθριτόλη ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται πολύ στην κετογονική διατροφή (διατροφή υψηλή σε λίπος, μέτρια πρωτεϊνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες), καθώς δεν έχει θερμίδες και δεν αυξάνει το σάκχαρο.

Τι είναι ακριβώς η ερυθριτόλη;

Η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται φυσιολογικά σε ορισμένα φρούτα.
Έχει περίπου το 60-70% της γλυκύτητας της ζάχαρης με παρόμοια όμως γεύση. Δεν έχει θερμίδες γιατί το σώμα δεν την μεταβολίζει. Δεν αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα για αυτό είναι κατάλληλη για διαβητικούς (θα τη βρείτε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και  καταστήματα υγιεινών τροφίμων).

Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με ερυθριτόλη γλιτώνουμε πολλά από τα “δεινά” που σχετίζονται με τη ζάχαρη ενώ απολαμβάνουμε ένα επιδόρπιο που θα ικανοποιήσει την ανάγκη μας για γλυκιά γεύση!

ΣΥΝΤΑΓΗ: Κρέμα Βανίλιας (keto)

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 1 λοβός βανίλιας
  • 6 κ. σούπας ερυθριτόλη
Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις ζεσταθεί καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Κόβουμε εγκάρσια το λοβό βανίλιας και αφαιρούμε τα σπόρια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Τα προσθέτουμε στη ζεστή κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, ώστε η βανίλια να αρωματίσει την κρέμα.
  3. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους και την ερυθριτόλη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει.
  4. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά κρέμα γάλακτος στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αβγό. Βάζουμε το μίγμα πίσω στο κατσαρολάκι.
  5. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς  μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει. Είναι έτοιμο όταν η κρέμα καλύπτει την πλάτη του κουταλιού χωρίς να τρέχει.
  6. Μοιράζουμε σε μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει. Την απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα. Διατηρείται στο ψυγείο.