Αυτά τα κλασικά μπισκότα βουτύρου με γλάσο θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει! Ό,τι πρέπει ενόψει Χριστουγέννων! Κόψτε τη ζύμη με κουπάτ σε ό,τι σχήμα θέλετε και διακοσμήστε τα με το περίφημο royal icing. Επειδή καλύπτονται με το γλάσο που είναι αρκετά γλυκό, τα μπισκοτάκια από μόνα τους δεν έχουν πολλή ζάχαρη. Αν κάνετε αυτή τη συνταγή με παιδιά, μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη και το γλάσο από την προηγούμενη μέρα ώστε να μην χρειάζεται να περιμένουν τις 2 ώρες που χρειάζεται η ζύμη στο ψυγείο.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Μπισκότα βουτύρου με γλάσο (royal icing)

  • 200γρ. βούτυρο
  • 85 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 200γρ. αλεύρι
  • 60γρ. τρίμμα αμυγδάλου
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια, για περίπου 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ενσωματώνουμε στο μίγμα με τη βοήθεια μιας κουτάλας ή σπάτουλας.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
    Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Τη ζυμώνουμε ελαφρά και με τη βοήθεια ενός πλάστη, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0.5εκ. Κόβουμε μπισκοτάκια με κουπάτ και τα τοποθετούμε στο ταψί.
  5. Ψήνουμε στο φούρνο για 10-12 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα διακοσμήσουμε με το γλάσο.

Για το Γλάσο (Royal Icing)

  • 4 κούπες άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ. γλυκού κρεμόριο
  • 3 ασπράδια αβγών (μεγάλα)
  • λίγο νερό (αν χρειαστεί)
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής (καλύτερα σε μορφή τζελ)
  1. Σε καθαρό μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αβγά μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε 1/4 της ζάχαρης και το κρεμόριο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα.
  2. Ανεβάζουμε ταχύτητα στο μίξερ και χτυπάμε δυνατά το μίγμα για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν κορυφές. Στο σημείο αυτό το γλάσο μας είναι πολύ σφιχτό, σαν κόλλα. Χωρίζουμε το γλάσο μας σε μπολ και προσθέτουμε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που έχουμε διαλέξει. Αν θέλουμε να το αραιώσουμε προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά λίγο νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.

– Για τα περιγράμματα, το γλάσο πρέπει να είναι σφιχτό. Για τα γεμίσματα, λίγο πιο αραιό ώστε να απλώνεται ομοιόμορφα.

– Αν το γλάσο βγει περισσότερο αραιό από ότι θέλαμε, προσθέτουμε άχνη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε.

! Κρατάτε πάντα το έτοιμο γλάσο στο μπολ σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα ώστε να μην ξεραθεί όσο δουλεύετε.

Διατηρείται κλεισμένο σε αεροστεγές γυάλινο μπολ στο ψυγείο για 5 μέρες. Στην κατάψυξη για 2 μήνες.