“Tira mi su” δηλαδή τράβηξέ με πάνω, ανέβασέ με, αυτή είναι η σημασία του όνόματος αυτού του διάσημου Ιταλικού γλυκού που μεσουράνησε τη δεκαετία ’80.  Ζάχαρη, κρέμα, καφές, αλκοόλ, αυτό το γλυκό πράγματι έχει ό,τι χρειάζεται για να σε ανεβάσει! Ο θρύλος λέει ότι κάποτε στο Treviso της Ιταλίας, το γλυκό αυτό σερβίρονταν στους αποκαμωμένους πελάτες των οίκων ανοχής, για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους! Με αυτή την πληροφορία, ίσως το τιραμισού να είναι το κατάλληλο γλυκό για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Η παραδοσιακή συνταγή φτιάχνεται με ωμά αβγά. Εμείς σας προτείνουμε μια παραλλαγή όπου τα αβγά βράζουν με το γάλα σε μια κρέμα, ώστε το γλυκό να μπορεί να καταναλωθεί άφοβα! Φτιάξτε το από την προηγούμενη μέρα ώστε οι γεύσεις να δέσουν καλύτερα!

Τιραμισού- tiramisu

Υλικά:

  • 6 κρόκους αβγών
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 2/3 κούπας γάλα
  • 1 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  500γρ. μασκαρπόνε
  • 2 κ. σούπας ρούμι (ή λικέρ καφέ)
  • 1/4 κούπας δυνατό καφέ
  • 2 κουτιά μπισκότα σαβαγιάρ
  • κακάο, για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε μεσαία κατσαρόλα, ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, ώσπου το μίγμα να αρχίζει να βράζει. Συνεχίζουμε το βρασμό για 1 λεπτό, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μόλις κρυώσει καλά, προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε.
  2. Σε μεσαίο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια σε σφιχτή σαντιγύ.
  3. Σε άλλο μπολ, αναμιγνύουμε τον καφέ με το ρούμι και βουτάμε τα σαβαγιάρ.
  4. Καλύπτουμε με τα σαβαγιάρ τον πάτο μιας κεραμικής φόρμας, απλώνουμε τη μισή δόση κρέμας μασκαρπόνε και τη μισή σαντιγύ. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τα υπόλοιπα μπισκότα/ κρέμα/ σαντιγύ.  βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο.