Για τους λάτρεις του καλού επιδορπίου, η Crème Brûlée ίσως είναι ένα από τα πιο εθιστικά γλυκά: αυτή η αντίθεση  της τραγανής καραμέλας που μπλέκεται με τη μεταξένια κρέμα βανίλιας, ο ήχος από το σπάσιμο της καραμέλας, η λεπτεπίλεπτη ελαφρότητα της καλοφτιαγμένης κρέμας, μπορούν να σε οδηγήσουν σε έναν γευστικό παράδεισο! Η κλασική Crème Brûlée φτιάχνεται με 5 μόλις υλικά και αρωματίζεται με βανίλια. Παρόλα αυτά, οι σύγχρονες εκδοχές θέλουν την κρέμα αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, κάρδαμο ή βιολέτα, ενώ δεν λείπουν και οι σοκολατένιες εκδοχές του αγαπημένου γλυκού, όλες εξίσου ενδιαφέρουσες και νόστιμες.

Μερικά μυστικά:

Μολονότι εύκολη εκ πρώτης όψης στην παρασκευή της, η Crème Brûlée απαιτεί δεξιοτεχνία. Λίγοι βαθμοί θερμοκρασίας ή λεπτά ψησίματος παραπάνω, και η κρέμα μπορεί παρασφίξει. Για να έχουμε πάντα βελούδινη υφή, ψήνουμε την κρέμα σε μπεν μαρί, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 100ºC. Προσέχουμε η κρέμα να έχει κρυώσει καλά πριν καραμελώσουμε τη ζάχαρη, ώστε η κρέμα να μην ψηθεί κι άλλο.

Για να καραμελώσουμε την κρέμα ιδανικά θα ήταν να έχουμε ένα φλόγιστρο, το οποίο καραμελώνει τη ζάχαρη ομοιόμορφα. Αν όχι, χρησιμοποιούμε το γκριλ.

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 5 κρόκοι αβγών
  • 125 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 500 μλ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
  • 1 λοβός βανίλιας
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη

Βήματα:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100ºC.
  2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τα σποράκια της βανίλιας σε κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το μίγμα να φτάσει στο σημείο βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Σε μπολ, χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη λευκή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά τη ζεστή κρέμα στο μίγμα των αβγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολάκια, τα οποία τοποθετούμε σε βαθύ ταψί. Προσθέτουμε βραστό νερό μέσα στο ταψί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε ώσπου η κρέμα να στέκεται, περίπου 45 λεπτά.
  6. Βγάζουμε τις κρέμες από το φούρνο, περιμένουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με την καστανή ζάχαρη και τις βάζουμε στο γκριλ ώσπου να καραμελώσει η ζάχαρη.