Ας δούμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής! Ένα από τα καλά του να μένουμε σπίτι είναι το πρωινό. Όχι δυο γουλιές καφέ, ένα κουλουράκι και έξω από την πόρτα! Ένα πρωινό με τα όλα του, με τα αβγουλάκια του, το φρυγανισμένο ψωμάκι του, τον χυμό πορτοκάλι του και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας. Περιποιημένο και καλοφτιαγμένο, να το τρως με τις πιτζάμες και να το χαίρεσαι -όχι μόνο τις Κυριακές.

Αν η τάση την φετινή χρονιά ήταν το brunch, τα eggs benedict ήταν το απόλυτο πιάτο που δεν έλειπε από κανένα μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του. Τώρα που είναι όλα κλειστά…ας τα φτιάξουμε μόνοι μας!

Eggs Benedict

Για τα αβγά ποσέ*:

  1. Σε κατσαρόλα βάζουμε 6 κούπες νερό και αφήνουμε να βράζει. Σπάμε τα αβγά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό, ώστε να φύγει το πιο υδαρές μέρος του ασπραδιού. Τα μεταφέρουμε σε μπολ προσεκτικά.
  2. Προσθέτουμε 1 κ.σούπας ξίδι και 1. κ γλυκού αλάτι στο νερό που βράζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το νερό να σιγοβράσει. Ρίχνουμε τα αβγά ένα ένα κοντά στην επιφάνεια του νερού.
  3. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τα αβγά για 3 λεπτά (μελάτος κρόκος) ή 4 λεπτά (μέτριος κρόκος). Σουρώνουμε με τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε το νερό με χαρτί κουζίνας και έτοιμα για σερβίρισμα!

*αν θες να γίνεις μετρ στα αβγά ποσέ διάβασε αναλυτικά όλα τα μυστικά εδώ: Αβγά ποσέ: για να μην παιδεύεσαι!.

Για την εύκολη hollandaise:

Υλικά:

  • 10 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 3 κρόκους αβγού
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού ή ξίδι
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  2. Βάζουμε τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και το αλάτι σε ραβδομπλέντερ και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 20-30 δευτερόλεπτα.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μπλέντερ στη μικρότερη και ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται προσθέτοντας αλάτι ή/και χυμό λεμονιού. Τη διατηρούμε ζεστή ώσπου να τη σερβίρουμε.

Για τα eggs benedict, φρυγανίζουμε το ψωμάκι μας, βάζουμε ένα αβγουλάκι και περιχύνουμε με τη σάλτσα! Καλή απόλαυση!