Το καλοκαίρι κανείς δεν έχει όρεξη να μαγειρεύει με τις ώρες. Τα αβγά είναι άσος στο μανίκι όταν γυρνάμε από τη θάλασσα, πεινασμένοι και κουρασμένοι και θέλουμε κάτι γρήγορο, εύκολο αλλά νόστιμο και θρεπτικό ταυτόχρονα!
Μια από τις αγαπημένες καλοκαιρινές συνταγές είναι και τα αβγά με ντομάτα ή αλλιώς στραπατσάδα. Το ίδιο concept, αβγά μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας, το συναντάμε και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Στην Τυνησία και το Ισραήλ, τα αβγά με ντομάτα ονομάζονται shakshouka, είναι πιο πικάντικα και ψήνονται ολόκληρα μέσα στη σάλτσα.
Το πιο δύσκολο βήμα στο πιάτο αυτό είναι το σωστό ψήσιμο των αβγών. Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι το ψήσιμο των αβγών συνεχίζεται αφού τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Η κατάλληλη στιγμή να τα βγάλουμε από τη φωτιά είναι όταν τα ασπράδια έχουν χάσει το διάφανο χρώμα τους και ο κρόκος έχει λίγο φουσκώσει. Όταν κουνήσουμε το τηγάνι τα αβγά θα πρέπει να τρέμουν. Μην ανησυχείτε, όπως είπαμε, τα αβγά θα συνεχίζουν να ψήνονται εκτός φωτιάς!
ΑΒΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ (4-5 άτομα)
Υλικά:
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ. σούπας πελτές
- 1 κ. γλυκού κύμινο
- 1/2 κ. γλυκού πάπρικα
- 1/4 κ. γλυκού καυτερό πιπέρι (μπούκοβο)- προαιρετικά
- 1/4 κ. γλυκού αλάτι
- 1/4 κ. γλυκού πιπέρι
- 5 μεγάλες & ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 6 μεγάλα αβγά
- ψιλοκομμένο μαϊντανό & φέτα για σερβίρισμα
Βήματα:
- Σε μεγάλο & βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το αλατοπίπερο και σoτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με το ζουμάκι τους και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, ώσπου να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα να δέσει.
- Με ένα κουτάλι, κάνουμε 6 φωλίτσες στη σάλτσα. Σπάμε ένα ένα τα αβγά και τα τοποθετούμε στις φωλιές. Αλατοπιπερώνουμε κάθε αβγό. Καλύπτουμε το τηγάνι με καπάκι για 6-8 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ασπράδι αλλά ο κρόκος να παραμείνει μελάτος. (εναλλακτικά μπορούμε να συνεχίσουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 10-12 λεπτά). Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτα και σερβίρουμε με ζεστές πιτούλες ή φρυγανισμένο ψωμί.
Καλή όρεξη!