Σε χτυπάει πριν ακόμα μπεις στο σπίτι. Η μυρωδιά! Από τα αφράτα, ζεστά ρολλάκια κανέλας (cinnamon rolls) που έχουν μοσχοβολήσει όλη τη γειτονιά!
Άρωμα κανέλας και καραμέλας σου γαργαλάει τη μύτη! Παίρνεις στα χέρια σου ένα φρεσκοφουρνισμένο σαλιγκαράκι. Σπείρες λαχταριστής καραμέλας και λευκό γυαλιστερό γλάσο σε καλούν. Μπορείς να αντισταθείς;
Η δίαιτα σίγουρα ξεκινά από Δευτέρα!
ΡΟΛΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ – CINNAMON ROLLS
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. ή για τσουρέκια
- 20 γρ. μαγιά φρέσκια (ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά)
- 250 γρ. γάλα
- 3 αβγά
- 50 γρ. ζάχαρη
- 90 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ. γλυκού αλάτι
- 1 κ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 200 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. καστανή ζάχαρη
- 15 γρ. κανέλα
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
- 2 κ. σούπας γάλα
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Το μίγμα πρέπει να είναι χλιαρό. Παίρνουμε 3-4 κουταλιές από το χλιαρό γάλα και διαλύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά.
- Προσθέτουμε στο υπόλοιπο γάλα το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, το αλάτι και τα αβγά, αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
- Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνουμε τη μαγιά και το μίγμα των υγρών και ζυμώνουμε είτε με τα χέρια είτε με το μίξερ (5-10 περίπου λεπτά) ή ώσπου η ζύμη μας να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. - Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά – βούτυρο, ζάχαρη, κανέλα, για 1 λεπτό.
- Ετοιμάζουμε τα rolls: αφού η ζύμη μας διπλασιαστεί, την ξεφουσκώνουμε με τα χέρια και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγουμε σε σχήμα παραλληλόγραμμου 20Χ30εκ.
- Με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα αλείφουμε τη ζύμη με τη γέμιση αφήνοντας 3 εκατοστά από την μια άκρη κενό- θα μας βοηθήσει στο κλείσιμο της ζύμης. Έπειτα τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, φροντίζοντας να κλείσει καλά και κόβουμε το ρολό με οδοντωτό μαχαίρι σε ισόπαχα κομμάτια.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε τα κομμάτια αφήνοντας ένα μικρό κενό μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Ψήνουμε τα ρολάκια για 25-30 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο: ανακατεύουμε καλά το γάλα, την άχνη και τη βανίλια.
- Μόλις κρυώσουν, περιχύνουμε τα ρολάκια με το γλάσο και απολαμβάνουμε!
Tip: Μπορείτε να γεμίσετε τα ρολλάκια με κουβερτούρα ή μαρμελάδα, σταφίδες και τριμμένους ξηρούς καρπούς.