Ποιός είπε ότι τα αβγά μόνο τρώγονται; Γίνετε για λίγο μάγοι και με τη βοήθεια ενός αβγού και ενός κεριού, μαγέψτε το κοινό σας μεταμορφώνοντας το αβγό σε… ασημένιο! Γιατί η μαγεία (…εχμμ και η επιστήμη) είναι παντού γύρω μας!

Ένα πείραμα για μικρούς και μεγάλους που μπορεί να μην σας κόψει την ανάσα, αλλά σίγουρα θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Θα χρειαστείτε:

  • 1 αβγό ωμό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αναπτήρα
  • 1 κερί
  • 1 λαβίδα
  • 1 βάζο με νερό

Βήματα:

  1. Ανάβουμε το κερί. Κρατώντας το αβγό με τη λαβίδα, το πλησιάζουμε κοντά στη φλόγα του κεριού και το γυρνάμε ώστε να μαυρίσει από όλες τις πλευρές.
  2. Μόλις το αβγό μας αποκτήσει μουτζουρωθεί καλά, το βουτάμε προσεκτικά στο βάζο με το νερό. Ως δια μαγείας, βλέπουμε το αβγό μας να γίνεται ασημένιο!

Η επιστημονική εξήγηση (με απλά λόγια):

Καίγοντας το τσόφλι του αβγού, σχηματίζεται ένα φιλμ από άνθρακα (αιθάλη).  Το φιλμ αυτό από τη μία απωθεί το νερό και από την άλλη καλύπτει το αβγό με ένα λεπτό στρώμα αέρα το οποίο αντανακλά το φως που πέφτει στο αβγό, κάνοντας το να μοιάζει ασημένιο!