Αυτά τα καλοκαιρινά μεσημέρια που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο και δεν μπορείς να πας πουθενά λόγω ζέστης, είναι τα πιο δύσκολα για όλους. Οι μεγάλοι θέλουν να πάρουν έναν υπνάκο, τα παιδιά εννοείται πως προτιμούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να κοιμηθούν, και όλοι μετράνε αντίστροφα την ώρα που θα πέσει λίγο ο ήλιος για να βγουν επιτέλους έξω!

Για ένα από αυτά τα μεσημέρια λοιπόν, σας προτείνουμε ένα πείραμα με αβγά που θα κάνει την ώρα να κυλήσει πιο ευχάριστα για όλους! Θα φτιάξουμε αβγά που χοροπηδούν σαν μικρές ελαστικές μπάλες. Χρειάζεται κάποιες μέρες για να ολοκληρωθεί αλλά αξίζει τον κόπο. Ταυτόχρονα είναι ένας ευχάριστος τρόπος να κάνουν τα παιδιά μια εισαγωγή στις έννοιες των χημικών αντιδράσεων.

ΠΕΙΡΑΜΑ: ΑΒΓΑ ΠΟΥ ΧΟΡΟΠΗΔΟΥΝ

Θα χρειαστείτε:

  • αβγό ωμό
  • ξύδι λευκό
  • βαζάκι με φαρδύ στόμιο
  • ένα βαθύ δίσκο ή ταψί

Βήματα:

  1. Τοποθετήστε προσεκτικά το αβγό στο βαζάκι και προσθέστε τόσο ξύδι ώστε να το καλύπτει εντελώς. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο αβγό: αρχίζουν να δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες. Αφήστε το αβγό στο ξύδι για 24 ώρες.
  2. Μετά από 24 ώρες, αδειάστε πολύ προσεκτικά το ξύδι και γεμίστε το βάζο με φρέσκο ξύδι. Αφήστε το αβγό στο ξύδι για 2-3 μέρες.
  3. Την 3η μέρα, το κέλυφος του αβγού θα έχει διαλυθεί. Αφαιρέστε προσεκτικά το αβγό από το βάζο και απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα κελύφους. Το αβγό θα έχει γίνει σχεδόν διαφανές και η προστατευτική μεμβράνη του θα έχει σκληρύνει. Σκουπίστε το.
  4. Κάντε το να χοροπηδήσει: Πετάξτε το αβγό από χαμηλό ύψος μέσα στο δίσκο και δείτε το να αναπηδά! Με το μαλακό, γιατί αν το πετάξετε πολύ δυνατά ή από πολύ μεγάλο ύψος το αβγό θα διαλυθεί…

Η επιστημονική εξήγηση: 

Το κέλυφος ενός αυγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο. Όταν τοποθετούμε το αυγό στο ξύδι, βλέπουμε φυσαλίδες – είναι η χημική αντίδραση του οξέος του ξυδιού που αντιδρά με το ανθρακικό ασβέστιο για να παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Θα παρατηρήσουμε επίσης ότι το αυγό γίνεται μεγαλύτερο καθώς βρίσκεται μέσα στο ξύδι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια μικρή ποσότητα ξυδιού απορροφάται από το αυγό μέσω της ημιδιαπερατής μεμβράνης του.

Μερικές ακόμα συμβουλές:

  • Μπορείτε να κάνετε το πείραμα με ωμά ή βραστά αβγά, η διαδικασία είναι η ίδια. Τα ωμά όπως φαντάζεστε είναι πιο εύθραυστα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαλυθούν μετά τα πρώτα χτυπήματα. Είναι όμως πιο εντυπωσιακά καθώς γίνονται σχεδόν διάφανα και μπορείτε να δείτε τον κρόκο στο εσωτερικό. Αν πάλι φοβάστε το χαμό, κάντε το πείραμα με βραστά αβγά.
  • Δοκιμάστε με περισσότερα από 1 αβγά, ώστε αν κάποιο σπάσει να έχετε εφεδρικό.
  • Αν προσθέσετε χρώμα ζαχαροπλαστικής στο ξύδι, το χοροπηδηχτό αβγό θα γίνει χρωματιστό!