Καθώς οι μέρες μεγαλώνουν και ζεσταίνουν, το μυαλό μας τρέχει στο καλοκαίρι… Άραγε πώς θα είναι το φετινό; Ναι, είμαστε μουδιασμένοι ακόμα για να κάνουμε σχέδια για αγαπημένα μέρη και παραλίες. Όμως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την καλοκαιρινή διάθεση που έχει μπει από το παράθυρο και έχει βαλθεί να μας ξεμυαλίσει! Αφού όλα είναι αβέβαια, ας ξεκινήσουμε λοιπόν το summer mood από ένα λαχταριστό παγωτό σοκολάτα. Γιατί τίποτα δεν φέρνει το καλοκαίρι γρηγορότερα όσο το πρώτο παγωτό του καλοκαιριού! Ας κλείσουμε τα μάτια, ας ονειρευτούμε άμμο να μας γαργαλάει τα πόδια και θαλασσινό αεράκι να μας φυσά το πρόσωπο και ας απολαύσουμε παγωτό σοκολάτα…
ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (του David Lebovitz)
Ο μετρ της ζαχαροπλαστικής David Lebovitz μοιράζεται στο blog του ένα έντονα σοκολατένιο παγωτό, το οποίο γίνεται φτιάχνοντας 2 κρέμες: μια σοκολατένια και μια custard, τις οποίες στη συνέχεια ανακατεύουμε και φτιάχνουμε τη βάση του παγωτού. Το αλκοόλ βοηθά το παγωτό να είναι μαλακό. Αν το παραλείψουμε, βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη 15′ πριν το σερβίρουμε.
Για τη σοκολατένια βάση (1):
- 3/4 κούπας (150γρ.) ζάχαρη
- 1 κούπα (85γρ.) κακάο
- 1 1/2 κούπες (375ml) κρέμα γάλακτος 35%
- 1/2 κούπα (85γρ.) σοκολάτα 70% σε κομμάτια
- 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ. σούπας λικέρ με γεύση σοκολάτας ή καφέ (προαιρετικά)
Για την βάση- κρέμα του παγωτού (2):
- 5 κρόκοι αβγού
- 1/4 κούπας (50γρ.) ζάχαρη
- 1 κούπα (250ml) πλήρες γάλα
- 1/4 κ. γλυκού νιφάδες αλατιού
Βήματα:
- Ξεκινάμε με τη σοκολατένια βάση: σε κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη (3/4), το κακάο και την κρέμα γάλακτος. Το μίγμα που θα προκύψει θα πρέπει να είναι λείο και αρκετά πηχτό. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, ώσπου το μίγμα σοκολάτας να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις δούμε τις πρώτες φουσκάλες να εμφανίζονται στην επιφάνεια. Το κρατάμε στην άκρη.
- Φτιάχνουμε την βάση- κρέμα: σε μέτρια κατσαρόλα ανακατεύουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη (1/4), το γάλα και το αλάτι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα, ώσπου η κρέμα να αρχίσει να αχνίζει και να δένει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τη βάση-κρέμα στο μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το λικέρ (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε ώσπου το μίγμα μας να είναι λείο. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Μόλις η κρέμα του παγωτού κρυώσει, την ανακατεύουμε ξανά και:
-> Αν έχουμε παγωτομηχανή, ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
-> Διαφορετικά, βάζουμε την κρέμα σε τάπερ στην κατάψυξη και χτυπάμε το παγωτό στο μίξερ κάθε 2 ώρες, για 3-4 φορές ώστε να μειωθούν οι παγοκρύσταλλοι που δημιουργούνται.
Αν είσαι του παγωτού, μην χάσεις το κλασσικό παγωτό Βανίλια από το Κικιρίκου: