Κρέμα καραμελέ, ένα από τα γλυκά πολύ της μόδας στα 80’s. Την φτιάχναμε συνήθως με το γνωστό μίγμα που αγοράζαμε στο σούπερ μάρκετ, αυτό με τα πλαστικά σακουλάκια έτοιμης καραμέλας, θυμάστε; Αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία της κρέμας καραμελέ με το ελληνικό κοινό, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις πωλήσεις έτοιμων μιγμάτων στα σούπερ μάρκετ, μαζί με το ζελέ και την κρέμα αραβοσίτου.

Μπορεί η κρέμα καραμελέ του κουτιού να ήταν μια εύκολη λύση για επιδόρπιο ή να συνοδεύεται από πλήθος παιδικών αναμνήσεων, δεν έφτανε όμως ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι την σπιτική κρέμα που τη φτιάχνουμε με υλικά της επιλογής μας. Δεν είναι να απορείς που το γλυκό αυτό πέρασε στα αζήτητα, αφού μόνο λίγοι είχαν δοκιμάσει αληθινά καλοφτιαγμένη κρέμα καραμελέ.

Fast forward στο σήμερα, χρειάζεται κάποιος να επαναφέρει το γλυκό αυτό στη θέση που του αξίζει! Μπαίνουμε στην κουζίνα για σπιτική κρέμα καραμελέ! Ναι, χρειάζεται λίγο κόπο παραπάνω, αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός, το καλό πράγμα αργεί να γίνει, τα αγαθά κόποις κτώνται κτλ. Κάθε μπουκιά θα μας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Υλικά: (για 1 μεγάλη φόρμα ή 8 ατομικά φορμάκια)

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 4 αβγά ολόκληρα
  • 4 αβγά, μόνο οι κρόκοι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας

Για την καραμέλα:

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό

Βήματα:

Φτιάχνουμε την καραμέλα:

  1. Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη τελείως και αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παρατηρούμε προσεκτικά το χρώμα της καραμέλας που αλλάζει: από θολό άσπρο, σε απαλό ξανθό και μετά σε απαλό καφέ. Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά, πριν σκουρύνει η καραμέλα και καεί, και αδειάζουμε την καραμέλα στη φόρμα.

Φτιάχνουμε την κρέμα:

  1. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να βράσει. Μόλις βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση. Αφήνουμε  στην άκρη για λίγα λεπτά ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα της βανίλιας στο γάλα.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC.
  3. Σε μπολ, χτυπάμε δυνατά τη ζάχαρη και τα αβγά (ολόκληρα και κρόκους) μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
  4. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα κουταλιά-κουταλιά στο μίγμα ζάχαρης/αβγών, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κόψουν τα αβγά.
  5. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα με την καραμέλα. Τοποθετούμε τη φόρμα σε βαθύ ταψί, το οποίο γεμίζουμε με βραστό νερό (η στάθμη του νερού να φτάνει στη μέση της φόρμας). Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου (για μεγάλη φόρμα) ή (30-40 λεπτά τα φορμάκια) μέχρι να πήξει η κρέμα.
  6. Αφού βγάλουμε την κρέμα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες, ώστε η καραμέλα να μαλακώσει και να απορροφηθεί από την κρέμα.

Για το σερβίρισμα:

Περνάμε με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα της  φόρμας για να ξεκολλήσουμε την κρέμα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Εναλλακτικά, βάζουμε τη φόρμα για λίγα λεπτά σε χλιαρό νερό. Σερβίρεται κρύα.