Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρηγοριά όταν είσαι άρρωστος από μια ζεστή σούπα! Η κοτόσουπα ήταν ανέκαθεν η θαυματουργή σούπα για το κρυολόγημα. Οι γιαγιάδες άλλωστε ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά της! Ελαφριά, θρεπτική, ζεστή, ό,τι πρέπει για τον βήχα, τις κρυάδες, την ατονία, τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Μερικά μυστικά:

1.Βράζουμε το κοτόπουλο για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε μετά την πρώτη ώρα βρασμού, αφαιρούμε το ψαχνό και συνεχίζουμε να βράζουμε τα κόκκαλα, τους χόνδρους και την πέτσα για 2 ώρες ακόμα σε χαμηλή φωτιά. Με αυτό τον τρόπο η σούπα μας εμπλουτίζεται με κολλαγόνο και μέταλλα και ο ζωμός γίνεται ακόμα πιο δυναμωτικός!

2. Προσθέτουμε τα λαχανικά προς το τέλος του βρασμού, ώστε να μην λιώσουν και να κρατήσουν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά τους που καταστρέφονται με το πολύωρο βράσιμο.

3. Για βελουτέ σούπα, πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μούλτι. Εναλλακτικά, κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.

4. Το αβγολέμονο το βάζουμε πάντα στο τέλος: αφού χτυπήσουμε καλά τα αβγά με το χυμό λεμονιού σε μπολ, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά 10-15 κουταλιές από το ζουμί της σούπας, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα και ανακατεύουμε.

5. Αντί για πατάτες ή  ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα μας πάστα (κοφτό μακαρονάκι, κοχυλλάκι, παστίνα, πεπονάκι, φιδέ κ.ο.κ.)

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

Θα χρειαστούμε:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο, με την πέτσα
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 1/2 ματσάκι σέλινο ή 1 σελινόριζα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μοσχοκάρφι
  • αλάτι, πιπέρι

για το αβγολέμονο:

  • χυμός 1 λεμονιού
  • 2 αβγά

Εκτέλεση:

  1. Σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το κοτόπουλο και αλατισμένο νερό (να το καλύπτει καλά). Βράζουμε για 1-1.30 ώρα. (Αν θέλουμε, για πιο δυναμωτικό ζωμό, αφαιρούμε το κοτόπουλο, κρατάμε στην άκρη το ψαχνό και ρίχνουμε τα κόκκαλα & την πέτσα πίσω στην κατσαρόλα. Βράζουμε για άλλες 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά, αφαιρούμε τα κόκκαλα και συνεχίζουμε στο βήμα 2)
  2. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη δάφνη και το μοσχοκάρφι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30′- 1 ώρα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε και πολτοποιούμε στο μούλτι τα λαχανικά. Τα προσθέτουμε στη σούπα.
  4. Φτιάχνουμε το αβγολέμονο:Χτυπάμε καλά τα αβγά με το χυμό λεμονιού σε μπολ.  Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το ζουμί της σούπας, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Αφού προσθέσουμε 10-15 κουταλιές, ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  5. Διορθώνουμε το αλάτι και το λεμόνι και σερβίρουμε τη σούπα μας σε μπολ με κομμάτια κοτόπουλου και μπόλικο πιπέρι!