Κις λορέν ή αλλιώς τάρτα με κρέμα γάλακτος και μπέικον. Ποιός μπορεί να πει όχι σε μια τάρτα που περιέχει την αγία τριάδα της κουζίνας: κρέμα, μπέικον και τυρί; Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι θα την αρνηθούν! Όπως σε όλες τις τάρτες, αυτό που μας αρέσει στην κις λορέν είναι η αντίθεση της τραγανής βάσης με την κρεμώδη γέμιση, που επιτυγχάνεται με το συνδυασμό αβγών, κρέμας και τυριού. Η αυθεντική κις λορέν βέβαια δεν περιέχει τυρί αλλά εμείς την αγαπάμε με λίγη γραβιέρα, που της δίνει ακόμα περισσότερο βάθος στη γεύση!

Μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε μπουφέ και πάρτυ αλλά είναι και μια πολύ καλή ιδέα για μεσημεριανό ή βραδινό, συνοδευόμενη με μια πράσινη σαλάτα. Στη συνταγή χρησιμοποιούμε έτοιμη βάση για τάρτα για μεγαλύτερη ευκολία, αλλά αν έχετε κέφι μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ζύμη για τάρτες.

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ (6 μερίδες)

Υλικά:

  • ζύμη για τάρτα

Για τη γέμιση

  • 8 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά
  • 1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 250γρ. τυρί γραβιέρα, τριμμένο
  • 1/8 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • μια πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη βάση: Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Καλύπτουμε με λαδόχαρτο και προσθέτουμε βάρος (πχ φασόλια ή ρύζι). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º για 30 λεπτά. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε το μπέικον ώσπου να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από το τηγάνι το μπείκον και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ώσπου να γίνει διάφανο. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το κρεμμύδι και το μπέικον στην βάση της τάρτας. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
  3. Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι.
  4. Περιχύνουμε την τάρτα με μίγμα των αβγών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º για περίπου 45 λεπτά. Για να σιγουρευτούµε ότι ψήθηκε η κρέµα, κάνουμε το τέστ με το μαχαίρι όπως στα κέικ:  αν βγει καθαρό είναι έτοιµη! Σερβίρεται κρύα ή ζεστή.

Tip: Αν θέλετε να ξεφύγετε από την κλασσική συνταγή, για μια πιο ιδιαίτερη εμφάνιση, αφού περιχύσετε την τάρτα με το μίγμα κρέμας προσθέστε λεπτές φέτες ντομάτας ή μερικά σπαρράγια στην επιφάνεια.