Κανείς δεν λέει όχι στις γλυκές χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες. Οι φούρνοι παίρνουν φωτιά, gingerbread και χριστουγεννιάτικα μπισκότα αραδιάζονται στο τραπέζι και περιμένουν να στολιστούν!

Παραδοσιακά τα γλυκίσματα αυτά στολίζονται με ένα γλάσο από ασπράδι αβγού και άχνη ζάχαρη (royal icing), το οποίο σκληραίνει και στερεοποιείται όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα (χρειάζεται περίπου 1-2 ώρες για να στεγνώσει καλά, σε αντίθεση με το γλάσο γάλακτος/ζάχαρης που θέλει σχεδόν 24ώρες να στεγνώσει). Η ικανότητά του να στεγνώνει γρήγορα επιτρέπει στα χρώματα να μην διαχέονται, με αποτέλεσμα το σχέδιό μας να παραμένει σταθερό χωρίς να χαλάνε οι λεπτομέρειες. Δίνει πολύ όμορφο λείο αποτέλεσμα ενώ είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε κορνέ.

Αν δεν έχετε κορνέ, χρησιμοποιήστε σκληρές πλαστικές διάφανες σακούλες τροφίμων και κόψτε τη μια άκρη, προσέχοντας η οπή να έχει μικρό άνοιγμα (ή τρυπήστε τη με μια οδοντογλυφίδα).

! Κρατάτε πάντα το έτοιμο γλάσο στο μπολ σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα ώστε να μην ξεραθεί όσο δουλεύετε.

Γλάσο Royal Icing

  • 4 κούπες άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ. γλυκού κρεμόριο
  • 3 ασπράδια αβγών (μεγάλα)
  • λίγο νερό (προαιρετικά)
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής (καλύτερα σε μορφή τζελ)
  1. Σε καθαρό μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αβγά μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε 1/4 της ζάχαρης και το κρεμόριο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα.
  2. Ανεβάζουμε ταχύτητα στο μίξερ και χτυπάμε δυνατά το μίγμα για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν κορυφές. Στο σημείο αυτό το γλάσο μας είναι πολύ σφιχτό, σαν κόλλα. Χωρίζουμε το γλάσο μας σε μπολ και προσθέτουμε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που έχουμε διαλέξει. Αν θέλουμε να το αραιώσουμε προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά λίγο νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.

– Για τα περιγράμματα, το γλάσο πρέπει να είναι σφιχτό. Για τα γεμίσματα, λίγο πιο αραιό ώστε να απλώνεται ομοιόμορφα.

– Αν το γλάσο βγει περισσότερο αραιό από ότι θέλαμε, προσθέτουμε άχνη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε.

Διατηρείται κλεισμένο σε αεροστεγές γυάλινο μπολ στο ψυγείο για 5 μέρες. Στην κατάψυξη για 2 μήνες.