Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας – ίσως τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή. Η επιτυχία τους βασίζεται στις αντιθέσεις: βανίλια και σοκολάτα, γλυκά με μια υπόνοια αλμυρού, γύρω γύρω τραγανά, μαστιχωτά στην μέση!  Η συνταγή που σας προτείνουμε έχει ένα μυστικό, που προσθέτει στα μπισκότα βάθος σε γεύση κι τα κάνει πιο τραγανά: η ζύμη χρειάζεται μια μικρή  ξεκούραση!

Αφήνοντας τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά, επιτρέπουμε στη ζάχαρη να διαλυθεί καλύτερα . Με το ψήσιμο, η διαλυμένη ζάχαρη καραμελώνει καλύτερα, κάνοντας τα μπισκότα τραγανά και δίνοντάς τους γεύση καραμέλας. Συνοδέψτε τα με ένα ποτήρι γάλα και δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Υλικά (για 16 μπισκότα):

  • 1¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ. γλυκού σόδα
  • 200γρ. βούτυρο
  • ¾ κούπας μαύρη ζάχαρη
  • ½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 2 μεσαία αβγά ολόκληρα συν 1 κρόκος
  • 1¼ κομματάκια σοκολάτας κουβερτούρα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα σε μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε στο  λιωμένο βούτυρο τα 2 είδη ζάχαρης, τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 3 λεπτά.
  4. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 30 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε άλλα 3 λεπτά ξεκούρασης και επαναλαμβάνουμε τον κύκλο χτυπήματος/ ξεκούρασης ακόμα μια φορά. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι λείο, γυαλιστερό και αρκετά πηχτό.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι  και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά, περίπου 1 λεπτό.
  6. Διπλώνουμε στη ζύμη τα τα κομματάκια σοκολάτας.
  7. Φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης (κάθε μπαλάκι χρειάζεται περίπου 3 κ. σούπας ζύμης), βάζουμε τα μπαλάκια στο ταψί και τα πιέζουμε με το χέρι μας ώστε να πάρουν το σχήμα δίσκου. Ψήνουμε για 10-14 λεπτά.