Ζουμερό και αφράτο carrot cake για να μας γλυκάνει τις φθινοπωρινές μέρες! Κέικ και κρέμα εναλλάσονται σε στρώσεις, κάνοντας κάθε μπουκιά απολαυστική! Δοκιμασμένη συνταγή εξ Αμερικής παρακαλώ, εύκολη στην παρασκευή (το κέικ δεν χρειάζεται μίξερ, ένα απλό ανακάτεμα των υλικών είναι αρκετό) με εντυπωσιακή παρουσίαση!
Αν δυσκολεύεστε με τα κέικ με στρώσεις, αυτή η συνταγή μας προτείνει έναν πολύ πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξουμε ισόπαχα κομμάτια. Αντί να παιδευόμαστε να κόβουμε τα κέικ στη μέση και αυτά να διαλύονται ή να μην είναι ίσια, φτιάχνουμε το κέικ σε λεπτή στρώση σε ορθογώνιο ταψί/ λαμαρίνα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε μετά είναι να κόψουμε το κέικ σε 4 κομμάτια! Εύκολο;
Υλικά:
Για το κέικ
- 1 ¾ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ. γλυκού baking powder
- 1 κ. γλυκού σόδα
- 2 κ. γλυκού κανέλα
- 1 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κ. γλυκού αλάτι
- ¼ κ. γλυκού γαρίφαλο
- 1¼ κούπας ζάχαρη καστανή
- ¾ κούπας φυτικό λάδι (πχ ηλιέλαιο, καρύδας κ.ο.κ)
- 3 αβγά μεγάλα
- 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3 κούπες τριμμένο καρότο
- ½ κούπα μικρές, μαύρες σταφίδες
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ºC.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 18’Χ13′ (45cmX33cm) και το καλύπτουμε με λαδόχαρτο.
- Σε μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το λάδι και την βανίλια. Προσθέτουμε τα καρότα και τις σταφίδες.
- Προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα των υγρών και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνειά του και ψήνουμε για περίπου 15-18 λεπτά.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. Κόβουμε το κέικ σε 4 ισομεγέθη παραλληλόγραμμα.
Για το γλάσο:
- 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3¼ κούπες ζάχαρη άχνη
- 170γρ. τυρί κρέμα, κρύο, κομμένο σε κομμάτια
- 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κ. γλυκού αλάτι
- 2 κούπες καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα καρύδια, για διακόσμηση
Σε μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, την βανίλια σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 2 λεπτά. Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια προς υψηλή και προσθέτουμε το τυρί κρέμα κομμάτι κομμάτι. Χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά.
Συναρμολόγηση:
Κρατάμε 1 κούπα γλάσου στην άκρη για την επιφάνεια του κέικ. Παίρνουμε το πρώτο παραλληλόγραμμο κέικ και απλώνουμε 2/3 κούπας γλάσο σε όλη του την επιφάνεια. Στρώνουμε το δεύτερο κομμάτι κέικ, απλώνουμε 2/3 κούπας γλάσο και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα άλλα 2 κομμάτια. Καλύπτουμε την επιφάνεια με το γλάσο που κρατήσαμε στην άκρη και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.