#Μένουμε Σπίτι και έχουμε ξεμείνει από ιδέες για να περάσουμε την ώρα μας μαζί με τα παιδιά;  Εκτός από τη μαγειρική, μπορούμε να κάνουμε ενδιαφέροντα πειράματα που συνδυάζουν γνώση και διασκέδαση!

Ο μάγος του Κικιρίκου σας  προτείνει ένα εύκολο πείραμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Α’-Β’ δημοτικού, που δείχνει την επίδραση των ποτών στα δόντια μας και μας δείχνει τη σημασία του καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών!

Με τη βοήθεια των αβγών γινόμαστε μικροί ερευνητές -τι συμβαίνει στα δόντια μας όταν πίνουμε αναψυκτικά; καφέ; γάλα;  Κάνουμε μια υπόθεση, εκτελούμε το πείραμα, παρατηρούμε και καταγράφουμε τα συμπεράσματά μας!

ΑΒΓΟΠΕΙΡΑΜΑ

Θα χρειαστούμε: 

  • 3 ποτήρια
  • 3 αβγά βραστά σφιχτά
  • νερό
  • αναψυκτικό τύπου κόλα ή καφέ
  • γάλα
  • οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα

Πείραμα:

  1. Δίνουμε σε κάθε παιδί μια κάρτα – εκτυπώσιμο*.
  2. Γεμίζουμε τα 3 ποτήρια με διαφορετικά υγρά: στο ένα το νερό, στο άλλο η κόλα, στο τρίτο το νερό.
  3. Βυθίζουμε μέσα σε κάθε ποτήρι από ένα αβγό.
  4. Ενθαρρύνουμε το παιδί να μας πει τι νομίζει ότι θα συμβεί στο αβγό όταν το βγάλουμε από το υγρό. (Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να το γράψουν μόνα τους στο εκτυπώσιμο).
  5. Αφήνουμε τα αβγά βυθισμένα όλη τη νύχτα.
  6. Το πρωί, βγάζουμε τα αβγά από το υγρό. Παρατηρούμε τι έχει συμβεί στο καθένα και καταγράφουμε τα ευρήματά μας.
  7. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να βουρτσίσουμε τα αβγά, πρώτα με σκέτη οδοντόβουρτσα και μετά με οδοντόκρεμα. Τι συμβαίνει τώρα;
  8. Tip: Δοκιμάστε να γεμίσετε τα ποτήρια με ξύδι ή χυμό. Τι συμβαίνει τώρα στα αβγά;

*Για το Εκτυπώσιμο σε PDF  κάντε κλικ: Eggsperiment

Τι κοινό έχουν τα αβγά με τα δόντια μας;

Το κέλυφος του αβγού είναι φτιαγμένο από ανθρακικό ασβέστιο – ένα σκληρό ορυκτό που είναι παρόμοιο με το φωσφορικό ασβέστιο, την ουσία που περιέχεται στα δόντια μας. Και τα δύο, αποδυναμώνονται όταν έρθουν σε επαφή με ένα οξύ. Και τα δύο είναι ευαίσθητα στις χρωστικές (τανίνες) που περιέχουν τα ροφήματα και ποτά, καθώς έχουν την τάση να  τις απορροφούν και να αλλάζουν χρώμα.

Σας άρεσε; Ρίξτε μια ματιά και στα άλλα πειράματα του Κικιρίκου: