Μια πολύ ωραία ιδέα όταν έχεις καλεσμένους για brunch και θες να τους σερβίρεις όλους ταυτόχρονα, είναι τα αβγά σε βαζάκια!  Κάθε αβγό ψήνεται σε ατομικό φορμάκι σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Με διάφορα υλικά της επιλογής σου (λαχανικά, τυριά, αλλαντικά κ.α.) τα οποία προσθέτεις στο βαζάκι, μπορείς να παίξεις με τις γεύσεις και να δημιουργήσεις πεντανόστιμους συνδυασμούς! Αν αναρωτιέσαι, τα αβγά σε βαζάκια θυμίζουν πολύ σε υφή τα αβγά ποσέ, αλλά πολύ πιο γευστικά, καθώς μαγειρεύονται μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της επιλογής σου.

Photo credits Donal Skehan

Για τα αβγά σε βαζάκια θα χρειαστείς:

  • βαζάκια (mason jars) ή  ramekins
  • ένα αβγό για το κάθε βαζάκι
  • μια κατσαρόλα
  • υλικά της επιλογής σου για τη γέμιση πχ : σπανάκι σωτέ, μανιτάρια σωτέ,  σχινόπρασο, μπέικον, γαλοπούλα, σολωμός, τσένταρ, γραβιέρα.
  • αλατοπίπερο, βούτυρο και λίγη κρέμα γάλακτος

Πώς τα φτιάχνεις:

  1. Βουτυρώνεις τα βαζάκια.
  2. Σε κάθε βαζάκι βάζεις τα λαχανικά,τα αλλαντικά και τα τυριά της επιλογής σου.
  3. Σε κάθε βαζάκι σπάς από ένα αβγό. Αλατοτοπιπερώνεις τα αβγά και τα καλύπτεις με 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος.
  4. Βάζεις μια καταρόλα στη φωτιά, τοποθετείς τα βαζάκια στον πάτο και προσθέτεις βραστό νερό (από βραστήρα) που να καλύπτει τα 3/4 των βάζων. Σκεπάζεις με το καπάκι της κατσαρόλας και ψήνεις για 10-15 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώσπου τα ασπράδια να σταθεροποιηθούν αλλά ο κρόκος να παραμείνει μελάτος.
  5. Βγάζεις προσεκτικά τα βαζάκια από τη φωτιά με τη βοήθεια μιας λαβίδας, σκουπίζεις το νερό που τυχόν έχει το βαζάκι και τα σερβίρεις αμέσως!

! Για το σερβίρισμα, μην ξεχάσεις να φτιάξεις μπαστουνάκια φρυγανισμένου ψωμιού ή να  πασπαλίσεις τα βαζάκια με λίγο τριμμένο σχινόπρασο για περισσότερη γεύση!

Υπέροχοι Συνδυασμοί  που πρέπει να δοκιμάσεις :

  • σπανάκι σωτέ, μανιτάρια, μπέικον και τσένταρ
  • απάκι, γραβιέρα, ντοματίνια
  • σολομός, σχινόπρασο ή άνηθο, sour cream
  • πουρές πατάτας, τριμμένο σκόρδο
  • σάλτσα ντομάτας, φέτα

Ποιος άλλος ακαταμάχητος συνδυασμός σου έρχετε στο νου;