Σκηνικό 1: Ονειρεύεστε ένα μελάτο αβγό. Λαχταράτε μια φρυγανισμένη φέτα προζυμένιου ψωμιού, λίγο αβοκάντο, ένα αβγουλάκι μελάτο από πάνω που ίσα που το ακουμπάς με το μαχαίρι και ένα ποτάμι χρυσαφένιας λάβας κυλάει… Αλλά το όνειρο σας αφήνει μετέωρο, καθώς το αβγό είναι σφιχτό σαν πέτρα και ο κρόκος θυμίζει μπάλα του μπάσκετ.
Σκηνικό 2: το αγαπημένο σας 4χρονο παιδάκι σας ζητάει αβγό, στην πράσινη αβγοθήκη τερατάκι… Σπάτε το τσόφλι, τα ματάκια του γουρλώνουν και ακούτε μια κραυγή πολεμιστή Απάτσι να ωρύεται: “αυτό το αβγό δεν είναι μελάάάάάάτο. Δεν το θέλω σου λέω!”. Και στην καλύτερη περίπτωση το αβγό προσγειώνεται στο πάτωμα.
Αν δεν θέλετε να βρεθείτε πρωταγωνιστής σε καμία από τις παραπάνω σκηνές (ειδικά στη 2η!), διαβάστε προσεκτικά τις συμβουλές μας για το πώς να πετύχετε σωστό βράσιμο του αβγού. Και όταν λέμε σωστό, εννοούμε το αβγό έτσι ακριβώς όπως το έχετε ονειρευτεί!
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο βρασίματος του αβγού είναι πολλοί: η θερμοκρασία του αβγού (σε θερμοκρασία δωματίου ή από το ψυγείο), το μέγεθος του αβγού, το υλικό της κατσαρόλας, η αναλογία νερού-αβγών, ακόμα και το υψόμετρο!
Δεν χρειάζεται να πελαγώσουμε. Ένα αβγό άλλωστε θέλουμε να βράσουμε, όχι να στείλουμε πύραυλο στο φεγγάρι! Το μόνο που θα χρειαστούμε – εκτός από κατσαρόλα και αβγά – είναι ένα χρονόμετρο.
ΑΒΓΑ ΒΡΑΣΤΑ, ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ:
1.Βγάζουμε από το ψυγείο όσα αβγά θέλουμε να βράσουμε και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε νερό που να καλύπτει τα αβγά κατά 1 δάκτυλο.
2. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε να φτάσει το νερό σε σημείο βρασμού- βλέπε μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Σε αυτό το σημείο βάζουμε το χρονόμετρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει και μετράμε:
- 3 λεπτά: μελάτα αβγά- σφιχτό ασπράδι αλλά υγρός κρόκος
- 6-7 λεπτά: κρόκος μέτρια ψημένος
- 8 λεπτά: σφιχτά αβγά με κρεμώδη κρόκο
- 10 λεπτά: σφιχτά αβγά
3. Μεταφέρουμε τα αβγά με τρυπητή κουτάλα σε παγωμένο νερό για 1-2 λεπτά, για να σταματήσουμε το βρασμό. Πολύ σημαντικό βήμα, μην το παραλείψετε, αλλιώς το αβγό θα συνεχίσει να ψήνεται.
Σε επόμενο άρθρο, μυστικά για εύκολο ξεφλούδισμα! Coming soon…