Για εσάς που η ιδέα και μόνο να φτιάξετε μια τάρτα λεμόνι ακούγεται τρομακτική, σας έχουμε μια πολύ πιο εύκολη αλλά εξίσου νόστιμη συνταγή! Αντί να φτιάξουμε ζύμη για τάρτα, η βάση γίνεται με τριμμένα μπισκότα (όπως στο cheesecake), ενώ η κρέμα ψήνεται στον φούρνο και όχι σε κατσαρόλα (ένα σκεύος για πλύσιμο λιγότερο!). Είναι πολύ νόστιμη και χωρίς μαρέγκα, αλλά αυτό το έξτρα βήμα εγγυάται διπλάσια απόλαυση!
Υλικά:
Βάση
- 1½ κούπα (155 γρ.) τριμμένο μπισκότο τύπου digestive
- 3 κουταλιές σούπας (40 γρ.) ζάχαρη
- 7 κουταλιές σούπας (100 γρ.) βούτυρο, λιωμένο
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Κρέμα
- 1½ κουταλιές σούπας ξύσμα λεμονιού
- 3 μεγάλα αβγά, μόνο τους κρόκους
- 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
- 2/3 κούπας (155 ml) χυμός λεμονιού
Μαρέγκα:
- ασπράδια από 4 αβγά
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι γλυκού κρεμόριο
Συνταγή:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Για τη βάση: Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώσπου το μίγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Απλώνουμε το μίγμα σε ταρτιέρα 25εκ. και πιέζουμε με τα χέρια μας να σταθεροποιηθεί, δίνοντας έμφαση στα τοιχώματα. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ώσπου να ετοιμάσουμε την κρέμα. Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο!
Για την κρέμα: Σε μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και το ξύσμα λεμονιού για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε την κρέμα στη βάση και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, ώσπου η κρέμα να σταθεί αλλά όχι να μαυρίσει. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Για τη μαρέγκα: Σε καθαρό μπολ (έχει σημασία, να μην έχει ίχνος λίπους!) χτυπάμε τα ασπράδια σε υψηλή ταχύτητα. Όταν τα ασπράδια κάνουν μαλακές κορυφές που στέκονται είναι ώρα για να προσθέσετε τη ζάχαρη σε μικρές δόσεις. Μόλις ενσωματωθεί πλήρως η ζάχαρη και το μίγμα είναι λείο και γυαλιστερό, προσθέτετε το κρεμόριο και συνεχίζετε το χτύπημα για μισό λεπτό. Η μαρέγκα είναι έτοιμη.
Βάζετε σε κορνέ την μαρέγκα και διακοσμείτε την τάρτα. Για το “καμένο” εφε, θα χρειαστείτε φλόγιστρο ή να βάλετε την τάρτα για λίγα λεπτά σε δυνατό γκριλ.
Το γνωρίζατε; Τα ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου όχι μόνο γίνονται γρηγορότερα μαρέγκα από ότι τα κρύα αλλά παράγουν μαρέγκα με μεγαλύτερο όγκο! Φροντίστε πάντα τα αβγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.