Μυρωδιά κανέλας και ψημένων μήλων, βροχούλα και ζεστός καφές… Αυτό το crumble με μήλα είναι η επιτομή του comfort food: ζεστά, μαλακά, καραμελωμένα κομμάτια φρούτων μπλέκονται με μπισκοτένια, τραγανά κομμάτια ζύμης. Αν τα περιχύσεις με κρέμα δε, χτυπάς την πόρτα του Παραδείσου!
Εκτός από τη νοστιμιά εξίσου σημαντικό είναι ότι πρώτον, όλες οι συνταγές για crumble είναι προσαρμόσιμες και δεν απαιτούν την ακρίβεια που απαιτεί ένα κέικ. Μπορείς να αλλάξεις/ προσθέσεις υλικά και το γλυκό να βγαίνει πάντα καλό! (Αν για παράδειγμα δεν σου φτάνουν τα μήλα, πρόσθεσε μερικά αχλάδια ή κυδώνια. Αν δεν έχεις πολύ αλεύρι, βάλε παραπάνω βρόμη ή τρίψε μερικούς ξηρούς καρπούς σε σκόνη). Χρησιμοποίησε ό,τι μπαχαρικά σου αρέσουν και παίξε με την αναλογία των φρούτων. Δεύτερον, δεν χρειάζεται ούτε μίξερ, ούτε να ανοίξεις ζύμη, ούτε τεχνική. Τα πετάς όλα μέσα, ανακατεύεις, πασπαλίζεις και έτοιμο το γλυκό! Ακόμα εδώ είσαι; τρέχα γρήγορα να φτιάξεις crumble!
Crumble με μήλα
Για τη γέμιση:
- 6 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1/2 κούπα σταφίδες
- 2 κ. σούπας κανέλα
- 1 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ
- 2 κ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κ. σούπας κορν φλάουρ
Για την κρούστα:
- 1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ
- 1/2 κούπα νιφάδες βρόμης
- 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
- 150 γρ. κρύο βούτυρο σε κυβάκια
- 1 κ. γλυκού baking powder
- 1/4 κ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κ. γλυκού κανέλα
Για την κρέμα:
- 2¼ κούπες γάλα
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 4 κ. σούπας λιωμένο βούτυρο
- 1/4 κούπας αλεύρι
- 1 αβγό
- 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πώς το φτιάχνουμε:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα.
- Σε μπολ, ανακατεύουμε τα μήλα, τις σταφίδες, το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τον κορν φλάουρ. Απλώνουμε το μίγμα σε πυρέξ.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της κρούστας και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τρίβοντας το βούτυρο, ώσπου το μίγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Το απλώνουμε πάνω από τα μήλα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
- Όσο ψήνεται το crumble, ετοιμάζουμε την κρέμα: ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Σε μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη βανίλια). Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό γάλα στο μπολ, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρουμε το μίγμα πίσω στο κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για 5-8 λεπτά, ώσπου η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια.