Μια συνταγή για εκείνο το κέικ που η μαμά ετοίμαζε ανελλιπώς μια φορά την εβδομάδα και όλο το σπίτι μοσχοβολούσε. Το κέικ της μαμάς ήταν ένα κέικ απλό, χωρίς περίπλοκα γλάσα και στολίδια. Μερικές φορές αλειφόταν με λιωμένη κουβερτούρα ή σιροπιαζόταν με σιρόπι κανέλας για να γίνει πιο εορταστικό.

Πάντα τρέχαμε δίπλα της όταν το ετοίμαζε. Τσακωνόμασταν ποιος θα ρίξει τα αβγά και καραδοκούσαμε για το ποιος θα γλείψει πρώτος το μπολ και τη σπάτουλα. Βούτυρο και ζάχαρη, ένα ένα τα αβγά, μετά το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι, η συνταγή ανασύρεται από τη μνήμη και φέρνει στο νου αρώματα, θαλπωρή, μαμαδίστικη αγάπη.

Το κέικ της μαμάς είναι ένα κέικ απλό. Άλλα σίγουρα, με κάποιο μαγικό που μόνο οι μαμάδες ξέρουν, κάθε φορά που το τρως σε συγκινεί…

ΤΟ ΚΕΙΚ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Υλικά:

  • 250γρ. βούτυρο
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 1 κούπα γάλα πλήρες
  • 450γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180ºC.
  2. Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε δυνατά το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά ή ώσπου να ασπρίσει το βούτυρο.
  3. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά.
  4. Χαμηλώνουμε ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το 1/3 από το αλεύρι και το 1/3 από το γάλα. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και γάλα ρίχνοντάς τα σε 2 δόσεις. Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  5. Μεταφέρουμε το μίγμα στην κλασική φόρμα για κέικ (με την τρύπα στη μέση) και ψήνουμε για 1 ώρα. Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο την πρώτη μισή ώρα! Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι/οδοντογλυφίδα για να ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά: όταν τρυπήσουμε το κέικ με μαχαίρι, αυτό πρέπει να βγει καθαρό.

Αν θες να μάθεις όλα τα μυστικά για πετυχημένο κέικ κάθε φορά, κάνε κλικ εδώ: Baking Tips #cakes: Όλα τα μυστικά για πετυχημένα κέικ