Γνωρίζετε ότι η προτίμηση των καταναλωτών για το χρώμα του κρόκου είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα; Στον Καναδά οι αγοραστές προτιμούν αβγά με ανοιχτό κίτρινο κρόκο ενώ στην Ιαπωνία αυτά με βαθύ πορτοκαλί! Στην Ελλάδα , ο πορτοκαλί κρόκος ταυτίζεται με το χωριάτικο αβγό και είναι αυτό που φαίνεται να προτιμούν οι περισσότεροι. Γιατί λοιπόν μερικά αβγά έχουν κίτρινο κρόκο και άλλα πορτοκαλί; Ποια είναι πιο θρεπτικά; Τι μας δείχνει τελικά το χρώμα του κρόκου;

Αν αναρωτιέστε, η απάντηση κρύβεται…

… Στη διατροφή του κοπαδιού!

Τα συστατικά της τροφής ενός κοπαδιού επηρεάζουν σημαντικά το χρώμα του κρόκου. Τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή θα κάνουν τις κοτούλες να παράγουν πιο πορτοκαλί κρόκους.
Για παράδειγμα, αν μια κότα τρώει κατά βάση αλεύρι καλαμποκιού γεννά αυγά με μέτρια κίτρινους κρόκους, ενώ εκείνη που τρώει περισσότερο σιτάρι ή κριθάρι θα κάνει αβγά με ανοικτό κίτρινο κρόκο!

Φυσικές κίτρινες-πορτοκαλί ουσίες, όπως πάπρικα, κατηφές, κουρκουμάς, μπορούν να προστεθούν σε ανοιχτού χρώματος ζωοτροφές για την ενίσχυση του χρώματος του κρόκου. Τα τεχνητά χρωστικά πρόσθετα δεν επιτρέπονται! 

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα του κρόκου:

Η ηλικία της όρνιθας

Καθώς οι όρνιθες μεγαλώνουν τείνουν να γεννούν αβγά με πιο ανοιχτόχρωμους κρόκους, καθώς οι συνήθειες βόσκησης και η σύνθεση της ζωοτροφής αλλάζουν. Φυσικά σε μια φάρμα υπάρχουν κοπάδια διαφορετικών ηλικιών. Μπορεί λοιπόν τα αβγά μιας συσκευασίας να προέρχονται από διαφορετικής ηλικίας κοπάδια και για αυτό να υπάρχει μικρή διαφοροποίηση στο χρώμα τους. Παρά τη διαφορετική εμφάνιση, τα αβγά από μεγαλύτερης ηλικίας κοπάδια εξακολουθούν να έχουν την ίδια θρεπτική αξία με αυτά από νεότερες όρνιθες.

 Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά οι όρνιθες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους. Μικρές αλλαγές όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας ή των εποχών, οι έντονοι θόρυβοι, μπορούν να τους προκαλέσουν στρες και αυτό να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά των αβγών τους.

Τι άλλο μας δείχνει το χρώμα του κρόκου;

Το χρώμα του κρόκου επηρεάζει τη θρεπτική αξία του αβγού;

Η θρεπτική αξία ενός αβγού δεν μπορεί να κριθεί αποκλειστικά από το χρώμα του κρόκου. Αν και οι σκουρόχρωμοι κρόκοι είναι συνήθως ένας καλός δείκτης ότι η κότα έχει ποικίλη διατροφή, το χρώμα του κρόκου από μόνο του δεν αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης της  θρεπτικής του αξίας. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος παραμένει ίδια ανεξαρτήτως χρώματος, ενώ υπάρχει ελάχιστη διαφορά στις βιταμίνες και τη χοληστερίνη, η οποία θεωρείται αμελητέα.

Το χρώμα του κρόκου δείχνει πόσο φρέσκο είναι;

Όχι. Μπορεί το ασπράδι να γίνεται πιο “νερουλό” όσο περνούν οι μέρες, ο κρόκος όμως παραμένει αμετάβλητος σε υφή και χρώμα.