Μπήκε ο Δεκέμβρης και η προσμονή για την γιορτή των Χριστουγέννων μεγαλώνει! Οι προετοιμασίες ξεκινούν από νωρίς και τα παιδιά ανυπομονούν για το στόλισμα του δέντρου και τα γλυκά. Το πιο όμορφο από όλα όμως περιμένοντας τις γιορτές είναι τελικά ο χρόνος που περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η χαρά που μοιραζόμαστε μαζί τους και οι αναμνήσεις που δημιουργούμε. Αυτές τις μέρες λοιπόν ας ανάψουμε το φούρνο και ας μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά, για να φτιάξουμε μαζί χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια. Το σπίτι θα μοσχοβολήσει Χριστούγεννα!
Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα (για 90 περίπου κομμάτια)
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 225γρ. βούτυρο καλής ποιότητας
- 100γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
- 1 μεγάλο αβγό
- 360γρ. αλεύρι (3 κούπες) για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ. γλυκού baking powder
- 1 κ. γλυκού κανέλα
- 1 κ .γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 βανίλια
- κουπάτ σε διάφορα σχήματα
- ζάχαρη άχνη, για το γαρνίρισμα
Για το γλάσο (Royal Icing):
- 2 ασπράδια αβγού
- 6000-800γρ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ. σούπας χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC.
- Στο μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και η ζάχαρη να διαλυθεί. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το αβγό, τη βανίλια και την κανέλα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το baking ώσπου να ενσωματωθούν.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε πάχος περίπου 3 χιλιοστά και κόβουμε με τα κουπάτ μπισκότα.
- Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο, απλώνουμε τα μπισκοτάκια και ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
- Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν καλά και αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά τα διακοσμούμε με το γλάσο και τη βοήθεια κορνέ- βλέπε παρακάτω.
Για το γλάσο (Royal icing):
Χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού στο μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα μίγμα πυκνό και γυαλιστερό. Μπορεί να μην χρειαστούμε όλη τη ζάχαρη. Αν βγει πολύ πυκνό, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο νερό.