Η σπιτική μαγιονέζα δεν είναι για λιπόψυχους! Πράγματι η παρασκευή της χωρίς μίξερ προϋποθέτει μια μικρή δόση σαδισμού, ή έναν ιδιαίτερα ανθεκτικό χέρι. Παρόλα αυτά, αν πραγματικά θέλετε να εντυπωσιάσετε κάποιον που του κάνετε το τραπέζι και ξέρει ένα-δυο πράγματα από μαγειρική (μην πάει ο κόπος σας χαμένος αν ο καλεσμένος σας δεν μπορεί να το εκτιμήσει), φτιάξτε σπιτική μαγιονέζα!

Όπως είπαμε, υπάρχει και η μέθοδος του μίξερ αλλά επειδή μιλάμε για συνταγή εντυπωσιασμού, εμείς σας προτείνουμε την παραδοσιακή παρασκευή με το χέρι. Κάντε λίγη προθέρμανση στους ώμους και ξεκινάμε!

(…εναλλακτικά, το μίξερ χειρός κάνει τη δουλειά περίφημα. Και δεν χρειάζεται να το μάθει κανείς 😉 )

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Υλικά:

  • 2 κρόκοι, σε θερμοκρασία δωματιού
  • 330ml  ελαιόλαδο ή σπορέλαιο*
  • 1 κ. γλυκού ξίδι λευκό ή χυμό λεμονιού
  • αλάτι

Προσέχουμε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!

*Το είδος του λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε θα επηρεάσει το γευστικό αποτέλεσμα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό ελαιόλαδο- μισό σπορέλαιο).

Εκτέλεση:

Βάζουμε τους κρόκους και λίγο αλάτι σε μπολ. Με τον αβγοδάρτη αρχίζουμε να χτυπάμε τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο σαν κορδόνι το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις η μαγιονέζα αρχίζει να δένει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ή το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το υπόλοιπο λάδι, και πάλι λίγο λίγο.

Δοκιμάζουμε τη μαγιονέζα μας και διορθώνουμε προσθέτοντας αλάτι ή λεμόνι/ξίδι αν χρειάζεται.

Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη, για 4-5  ημέρες.

Tip: μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μουστάρδα, ή τριμμένο σκόρδο ή ψιλοκομμένο σχινόπρασο & πίκλες για διαφορετική γεύση και εμφάνιση!

Κι αν μας κόψει (δεν πήζει με τίποτα);

Ξεκινάμε τη διαδικασία από την αρχή με 1 κρόκο σε καθαρό μπολ. Αντί για λάδι, προσθέτουμε την κομμένη μαγιονέζα με τον ίδιο τρόπο, με συνεχόμενη, μικρή ροή και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Από πού πήρε το όνομά της; Οι απόψεις διίστανται! 

  • Από την Ισπανική πόλη Mahon (Mao) του νησιού Μινόρκα, όπου οι κάτοικοι φτιάχνουν μια παρόμοια σάλτσα, την οποία οι αρχαίοι Ρωμαίοι ονόμαζαν Mahonese.
    ή
  • Από τον Δούκα της Mayenne, Carlo di Lorena, ο οποίος πριν από μια σπουδαία μάχη με τον Ερρίκο τον 4ο (την οποία έχασε, μάχη στις Arques-la-Bataille, 1589), έφαγε ένα πιάτο με κρύο κοτόπουλο συνοδευόμενο από μια σάλτσα, που ονομάστηκε meyennaise προς τιμήν του.

Τώρα που πήρες φόρα και έμαθες τη μαγιονέζα, τι θα έλεγες να έφτιαχνες και μια σπιτική hollandaise για τα αγαπημένα σου eggs benedict; Συνταγή εδώ!