Ξεκινάμε την πρώτη ενότητα των Baking Tips με συμβουλές και μυστικά για να φτιάχνετε τα καλύτερα κέικ!
Από τα πιο αγαπητά γλυκά μικρών και μεγάλων, τα κέικ είναι από τα πρώτα γλυκά που επιχειρεί κανείς να να φτιάξει, καθώς θεωρούνται σχετικά εύκολα. Παρόλα αυτά πολλά μπορούν να πάνε στραβά. “Δεν φούσκωσε”, “κάηκε” ή “έμεινε άψητο” είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες αποτυχίας. Για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να μην χρειαστείς να πετάξεις πια κανένα αποτυχημένο κέικ.
1. Μέτρα σωστά τα υλικά σου:
Ίσως θεωρείται αυτονόητο παρόλα αυτά ο πιο συχνός λόγος αποτυχίας ενός γλυκού είναι αυτός!
Διάβασε προσεκτικά την συνταγή και βεβαιώσου πως έχεις μετρήσει σωστά τα υλικά σου πριν ξεκινήσεις την εκτέλεση. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις ποσότητες των υγρών: άλλες συνταγές μετράνε τα υγρά σε ml (μονάδα όγκου) και άλλες σε γραμμάρια (μονάδα βάρους). Επίσης ορισμένες συνταγές είναι σε γραμμάρια ενώ άλλες σε κούπες. Όταν πρόκειται για κούπα, εννοούμε την δοσομετρική και όχι την κούπα του καφέ!
Όσον αφορά τα αβγά, οι συνταγές αναφέρουν πιο συχνά το μέγεθος αβγού και σπανιότερα σε γραμμάρια. Αν η συνταγή δεν προσδιορίζει το μέγεθος, χρησιμοποίησε μεγάλα (Large) αβγά.
Πολύ σημαντικό, έλεγξε την ημερομηνία λήξης στο baking powder ή τη σόδα που χρησιμοποιείς. Αν είναι πολύ καιρό ανοιγμένα καλύτερα μην τα χρησιμοποιήσεις γιατί μπορεί να έχουν χάσει τις διογκωτικές ιδιότητές τους.
Πρόσεξε επίσης τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Για να φέρεις τα αβγά από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου, βύθισέ τα σε μπολ με χλιαρό νερό για 5 λεπτά.

2. Ακολούθησε κατά γράμμα τα βήματα της συνταγής:
Η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια. Αν δεν είσαι έμπειρος ζαχαροπλάστης, άφησε τους αυτοσχεδιασμούς στην άκρη. Αντιθέτως, θα βοηθηθείς πολύ αν ακολουθήσεις τα βήματα με τη σειρά που περιγράφονται και δεν προσπαθήσεις να “κλέψεις” πχ από το χρόνο που χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη ή από τη σειρά με την οποία βάζεις τα υλικά. Το σωστό χτύπημα κάνει τη διαφορά!
Δεν φτιάχνονται όλα τα κέικ με την ίδια μέθοδο. Οι πιο συχνές μέθοδοι παρασκευής κέικ που θα συναντήσεις σε μια συνταγή είναι οι εξής 3:
- Ξεκινάς χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και προσθέτεις έπειτα τα υπόλοιπα υλικά (creaming).
- Ξεκινάς αναμιγνύοντας όλα τα στέρεα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτεις τα λίπη και μέρος των υγρών σταδιακά (the reverse-creaming).
- Δεν έχει σημασία η σειρά, όλα τα υλικά αναμιγνύονται ταυτόχρονα (all in).
Προσοχή όταν μια συνταγή σου ζητά να χτυπήσεις τα ασπράδια σε μαρέγκα και να τα “διπλώσεις” (folding) στο ζυμάρι. Το δίπλωμα γίνεται απαλά με ένα κουτάλι ή μαρίζ, ποτέ με μίξερ και πάντα στο τέλος της συνταγής.
3. Προθέρμανε καλά το φούρνο σου- στη σωστή θερμοκρασία:
Άναψε το φούρνο σου όταν ξεκινάς τη συνταγή σου και όχι λίγα λεπτά πριν βάλεις το γλυκό στο φούρνο. Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά (ο χρόνος διαφέρει ανάλογα το μοντέλο) για να φτάσει ο φούρνος στη θερμοκρασία που ορίζουμε. Ένας σωστά προθερμασμένος φούρνος θα βοηθήσει το baking powder ή τη σόδα να ενεργοποιηθεί και να κάνει το κέικ σου αφράτο και φουσκωτό! Σε περίπτωση που δεν το προσδιορίζει η συνταγή, η πιο συνηθισμένη οδηγία για ψήσιμο κέικ είναι 180ºC στον αέρα.

4. Πρόσεξε το μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσεις:
Από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να μην αναγράφεται η διάμετρος/ το μέγεθος της φόρμας που απαιτείται για ένα κέικ. Αν η φόρμα μας είναι πολύ μεγάλη, το κέικ μας θα βγει λεπτό και παραψημένο. Αν είναι πολύ μικρή το μίγμα θα ξεχειλίσει και το κέικ θα μείνει άψητο.
5. Μην καθυστερείς να βάλεις το κέικ στο φούρνο:
Το μίγμα σου είναι έτοιμο για ψήσιμο και χτυπάει το τηλέφωνο; Αν πιάσεις την κουβέντα και το βάλεις στο φούρνο μετά από 20 λεπτά, πολύ πιθανό να μην φουσκώσει σωστά και η επιφάνειά του να έχει μικρές τρυπίτσες. Το baking powder/σόδα δεν περιμένουν! Βάλε το κέικ σου στο φούρνο αμέσως!
6. Μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου:
Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα… και το κέικ! Αν ανοιγοκλείνεις συχνά την πόρτα του φούρνου, το κέικ σου κινδυνεύει να αποκτήσει σχήμα κρατήρα! Μην ανοίξεις καθόλου την πόρτα πριν περάσουν τουλάχιστον 3/4 του χρόνου ψησίματος που ορίζει η συνταγή. Βάλε χρονόμετρο! Μπορείς να ανοίξεις γρήγορα την πόρτα για να ελέγξεις αν το κέικ σου είναι έτοιμο λίγο πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος.
Αν το κέικ σου χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο τελικά από το χρόνο που ορίζεται – έχει αρχίσει να “αρπάζει” εξωτερικά αλλά εσωτερικά είναι ακόμα υγρό- κάλυψε το με αλουμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο για 10 λεπτά πριν το ξαναελέγξεις.

Ποια είναι η δική σου εμπειρία με τα κείκ; Στείλε μας ποιο είναι το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ή τί θα ήθελες ακόμα να μάθεις για τα κέικ!