Σου συμβαίνει ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις. Μπορεί να είσαι στο γραφείο, μπορεί να περπατάς στο δρόμο. Καποιες φορές μπορεί να σε πιάσει και στον ύπνο σου. Η χειρότερη ώρα είναι να σε πιάσει βράδυ, όταν όλα είναι κλειστά. Μπορεί να σε πιάσει και τώρα, πρωινό Δευτέρας κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή σου, με χίλιες σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό σου.

Για τη λαχτάρα για κάτι σοκολατένιο μιλάω. Δεν μιλάω για μια απλή λιγούρα. Μιλάω για αυτή την ακατανίκητη επιθυμία να φας κάτι θεϊκά σοκολατένιο που θα σε κάνει να ξεχάσεις το όνομά σου!

Στην αρχή προσπαθείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου με κάτι μικρό, ένα σοκολατάκι, ένα κράκερ, ένα φρούτο. Δεν περνάνε όμως αυτά. Το μυάλο σου σε έχει παγιδεύσει για τα καλά, και δεν θέλεις να σωθείς από την επικείμενη αμαρτία…

Για κάτι τέτοιες δύσκολες ώρες λοιπόν, σου προτείνουμε αυτά τα ζουμερά, λαχταριστά, σοκολατένια cupcakes με frosting πραλίνας, που θα σε κάνουν να ξεχάσεις το όνομά σου!  Αν είναι να την κάνεις την αμαρτία, κάνε τη σωστά και ξέχνα τις λύσεις περίπτερου. Άσε που αν δεν αντέχεις την αναμονή να ψηθούν τα κεκάκια, μπορείς να φας το frosting στο μεταξύ!

Για τα σοκολατένια cupcakes (12 τεμάχια):

  • 1/2 κούπα (115 γρ.) βούτυρο
  • 60 γρ. σοκολάτα 60%
  • 1/2 (45 γρ.)  κούπα κακάο
  • 3/4 (95 γρ.) κούπα αλεύρι
  • 1/2 κ. γλυκού σόδα
  • 3/4 κ. γλυκού baking powder
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1/2 κούπα (100 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/4 κούπα (50 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κούπα (120ml) ξινόγαλα

Βήματα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Σε μπολ βάζουμε το κακάο, το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder και το αλάτι και ανακατεύουμε να αναμιχθούν καλά στα στέρεα υλικά.
  4. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα αβγά, τα 2 είδη ζάχαρης και τη βανίλια, ώσπου το μίγμα να αφρατέψει. Ρίχνουμε το μισό μίγμα των στερεών, έπειτα το μισό ξινόγαλα και επαναλαμβάνουμε. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
  5. Γεμίζουμε τις φόρμες ως τα 2/3 και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, ώστε όταν τρυπήσουμε τα cupcakes με οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους αυτή να βγαίνει στεγνή. Αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν καλά πριν βάλουμε την επικάλυψη.

Για την επικάλυψη πραλίνας:

  • 1 κούπα (230γρ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες (240γρ.) άχνη ζάχαρη
  • 3/4 κούπας (222g) πραλίνα φουντουκιού (τύπου μερέντα, νουτέλα κτλ)
  • 3–4 κ. σούπας  (45-60ml) κρέμα γάλακτος
  • 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι

Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο για 2-3 λεπτά, ώσπου να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την πραλίνα, χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό και μετά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την βανίλια και το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.

Tip: Για να αραιώσουμε την επικάλυψη προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος, ενώ για να γίνει πιο σφιχτή προσθέτουμε ζάχαρη άχνη.