Είναι η πρωταγωνίστρια των μακαρονάδων πάσης Ελλάδος. Είναι η αγαπημένη των παιδιών. Η περίφημη καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος και μπέικον! Έτσι την μάθαμε, έτσι την αγαπήσαμε. Πού να ξέραμε τότε ότι αγαπήσαμε ένα ψέμα, μιαν απάτη, μια αμερικάνικη εκδοχή της καρμπονάρα, που θα έκανε τα κόκαλα των Ιταλών να τρίζουν!
Γιατί πια είναι γνωστό στον κόσμο όλο, πως η παραδοσιακή, πραγματικά αυθεντική Ιταλική καρμπονάρα φτιάχνεται με αβγό, πεκορίνο και guanciale. Τέλος. Ούτε κρέμα, ούτε παρμεζάνα, ούτε μπέικον! Ώρα να μπείτε στην κουζίνα για να φτιάξετε την κλασική καρμπονάρα, αυτή που έτρωγαν οι Ιταλοί ανθρακωρύχοι στη Lazio για να καρδαμώσουν- έτσι τουλάχιστον λέει η ιστορία!
Τα υλικά:
Νο 1, φρέσκα, καλής ποιότητας αβγά. Δηλαδή αβγά Κικιρίκου. Νο 2, πεκορίνο ρομάνο, το βρίσκουμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Νο 3 guanciale, δηλαδή παστό χοιρινό μάγουλο. Λίγο πιο δύσκολο να το βρούμε αλλά αξίζει τον κόπο, σε όλα τα καλά ντελικατέσεν που σέβονται τον εαυτό τους. Αν παρόλα αυτά δεν έχουμε άλλη επιλογή, το αντικαθιστούμε με πανσέτα.
Παραδοσιακή Καρμπονάρα (Για 4 άτομα):
- 350γρ. σπαγγέτι
- 150 γρ. guanciale
- 4 κρόκοι αβγών
- 100γρ. τριμμένο Πεκορίνο
- 4κ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μπολ, χτυπάμε τους κρόκος με το 1/3 του τριμμένου Πεκορίνο και μια πρέζα αλάτι,
- Κόβουμε το guanciale σε μικρές λωρίδες.
- Ζεσταίνουμε το τηγάνι με το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε για λίγα λεπτά το guanciale, ώσπου να αρχίζει να ροδοκοκκινίζει.
- Ταυτόχρονα βράζουμε τα σπαγγέτι σε μπόλικο καλά αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε αλλά κρατάμε λίγο νερό από το νερό βρασίματος, περίπου 2 κ. σούπας.
- Ρίχνουμε τα σπαγγέτι στο τηγάνι με το guanciale, ανακατεύουμε πολύ καλά να καλυφθούν τα σπαγγέτι με το λίπος, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά στα χτυπημένα αβγά τις 2 κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα σπαγγέτι, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα κρόκων στο τηγάνι με τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για μισό λεπτό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο Πεκορίνο, άφθονο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.